Zorginstellingen staan voor een belangrijke keuze: werken met zzp’ers of personeel in loondienst aannemen? Beide opties hebben voordelen en nadelen, vooral met de handhaving van de Wet DBA vanaf 1 januari 2025.
Vanaf 1 januari 2025 gaat de overheid de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie (DBA) actief handhaven. Deze wet, gericht op het voorkomen van schijnzelfstandigheid, zorgt ervoor dat zorgbedrijven en zelfstandige zorgprofessionals hun arbeidsrelaties goed moeten regelen. Maar wat betekent dit precies? QC-Management legt het graag uit en helpt zorginstellingen en zzp’ers bij vragen over de wetgeving en de overgang naar loondienst.
De Wet DBA is bedoeld om te bepalen of iemand terecht als zelfstandige werkt of dat er sprake is van schijnzelfstandigheid. De belangrijkste vraag is of een zzp’er onder leiding en toezicht van een opdrachtgever werkt.
Dit betekent:
Zorginstellingen staan vaak voor de keuze: nemen we iemand in loondienst of huren we een zzp’er in? Beide opties hebben specifieke voordelen en nadelen, zeker met de aanstaande handhaving van de Wet DBA vanaf 1 januari 2025. Deze wet dwingt zorgbedrijven kritisch te kijken naar hun personeelsbeleid om juridische en financiële risico’s te vermijden.
Voordelen:
Zorginstellingen moeten extra alert zijn. Wanneer zzp’ers feitelijk in dienst zijn volgens de Wet DBA, lopen zorgbedrijven risico’s zoals naheffingen, boetes en juridische procedures.
QC-Management ondersteunt zorgbedrijven bij het opstellen van de juiste overeenkomsten en het maken van strategische keuzes tussen zzp’ers en medewerkers in loondienst. QC-Management heeft jarenlange expertise in de zorgsector en weet precies hoe de Wet DBA werkt.
Wij bieden:
Heeft u vragen over de overgang van zzp naar loondienst of wilt u meer weten over de handhaving van de Wet DBA?
Neem gerust contact op met QC-Management. Wij staan klaar om u te informeren en te begeleiden!
Blogs